Leerlingen ten Doorn bakken brood in oven Huysmanhoeve

Leerlingen van College ten Doorn uit Eeklo hebben brood gebakken in de houtgestookte oven van de Huysmanhoeve. Ze gebruikten daarvoor meel afkomstig van wintertarwe die ze eerder verbouwden op de Huysmanhoeve. Korter kan de voedselketen niet worden! 

Leeproces

De leerlingen van het zevende jaar Veehouderij en Landbouwteelten hebben in het voorjaar van 2023 wintertarwe ingezaaid op een braakliggend veld van 1 hectare op de Huysmanhoeve. (Lees ook dit artikel hierover.)

Begin augustus werd de tarwe geoogst, gedroogd en gemalen in de Westermolen van Lembeke. Vlak voor de herfstvakantie mochten twee klassen vierdejaars van ten Doorn aan de slag met het meel. Ze gebruikten daarvoor de Bakoven van de Huysmanhoeve en werden hierin bijgestaand door enkele vrijwillige bakkers die meermaals komen bakken in de Huysmanhoeve. Bakkers Jan Ginneberge en Marc Bauwens toonden de leerlingen hoe zo'n tradtionele houtgestookte oven werkt en hoe ze hun broden knapperig afbakten. 

“Dit is voor onze leerlingen een mooi voorbeeld van korte keten”, aldus domeincoördinator land- en tuinbouw Lieven Cauwels van College ten Doorn. “Het proefproject waarbij onze school en het Plattelandscentrum Meetjesland samenwerkten was alvast een geslaagd verhaal.”

Terug naar boven