Leerlingen ten Doorn experimenteren met wintertarwe op Huysmanhoeve

Binnenkort groeit er wintertarwe op de Huysmanhoeve. Leerlingen Veehouderij en Landbouwteelten aan het College ten Doorn uit Eeklo hebben een braakliggend veld ingezaaid. Het gaat om een proefproject waarbij de school en het Plattelandscentrum samenwerken in het kader van korte keten. 

Op de Huysmanhoeve is sinds vorig jaar een pluktuin in aanleg. Nog niet alle velden zijn in gebruik genomen, in afwachting van de uitgraving van een tweede omwalling rond de hoeve. Een van de braakliggende gronden zal tijdelijk dienst doen als akker voor de Land- en Tuinbouwafdeling van Ten Doorn. Leerlingen van het zevende jaar hebben de grond zelf ingezaaid met wintertarwe. Die zal rond eind juli, begin augustus geoogst kunnen worden. 

Korte keten

Eens de wintertarwe geoogst is, start een heel project rond korte keten. De bedoeling is dat de gedroogde tarwe gemalen wordt in de Westermolen van Lembeke. In september of oktober keert het meel terug naar de Huysmanhoeve om ermee te bakken. Plattelandscentrum Meetjesland werkt daarvoor samen met een team van vrijwillige bakkers die enkele keren per jaar de traditionele houtgestookte oven op de Huysmanhoeve gebruiken. Ook de leerkrachten en leerlingen Grootkeuken en/of Restaurant en Keuken van College ten Doorn onderzoeken de mogelijkheden van deze baktarwe als basisgrondstof voor hun gerechten in de leskeukens en het didactisch restaurant ‘L Avenue op de school.

Terug naar boven