Grote werken aan Poortgebouw en omgeving officieel voorgesteld

Gedeputeerde van Toerisme Leentje Grillaert is tekst en uitleg komen geven over de grote werken die op stapel staan op het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. Zowel de omgeving als het historische Poortgebouw worden onder handen genomen. Tegelijk stelden we de programmatie voor 2023 voor.

Poortgebouw

Het magistrale Poortgebouw is het oudste bouwwerk van Eeklo en gaat helemaal terug tot in de 13e eeuw. Die restauratiewerken starten na de paasvakantie. Ook al ziet het Poortgebouw er nog altijd zeer fotogeniek uit, het gebouw bevindt zich in slechte staat. In 2018 moesten al dringende stabiliteitswerken uitgevoerd worden. Dit jaar nemen we de verdere restauratie op.

(Lees verder onder de foto.)

Het is een uniek gebouw met een kelder, een opperkamer, een eerste verdieping boven de doorrit en een zolderruimte. Die bovenste niveaus zijn te bereiken met een cirkelvormige trappentoren. Momenteel is het te onveilig om het gebouw te betreden. 

(Lees verder onder de foto.)

Het Poortgebouw in zijn huidige, slechte staat

Wat staat er onder meer te gebeuren

 • Allereerst moet een vierde van het metselwerk vernieuwd worden.
 • Ook de rest van het metselwerk is aan een opknapbeurt toe en het hele gebouw moet opnieuw gevoegd worden.
 • Voorts zal het gebouw behandeld worden tegen opstijgend vocht.
 • Het schrijnwerk wordt vernieuwd. Het gebouw heeft twee toegangspoorten, in de oude tijd was dat één poort voor karren, één poort voor voetgangers. Beide poorten zullen in ere worden hersteld.
 • Ook aan het dak zijn grote herstelwerken nodig.
 • Als alles klaar is, wordt het Poortgebouw gekaleid, zodat het er weer helemaal wit uitziet zoals vroeger.

Dit samen heeft een kostenplaatje: 600.000 euro, waarvan de Vlaamse overheid 60 procent betaalt en de provincie 40 procent. Het wordt voor bezoekers even op de tanden bijten, want gedurende heel de werken, zal je natuurlijk niet onder het Poortgebouw door kunnen. We verwachten dat er ongeveer 125 werkdagen aan te pas komen, wat toch ongeveer een half jaar in beslag zal nemen.

Het Poortgebouw zoals het er vroeger uitzag: in het wit

Omgevingswerken

De voorbije jaren werden de gebouwen al gerenoveerd. Dit keer wordt de omgeving onder handen genomen: het binnenplein en de gronden rond de hoeve.

 • Er wordt gewerkt aan een betere toegankelijkheid voor mensen die minder mobiel zijn. Op het binnenplein komen betere paden. De parking achteraan krijgt duidelijkere parkeerplaatsen voor mensen met een beperking.
 • Het binnenplein zelf wordt helemaal heraangelegd. Het gazon wordt geëffend en opnieuw ingezaaid met gras. Er worden jonge bomen van oude fruitrassen aangeplant. Vroeger stonden er meer fruitbomen op het binnenplein dan tegenwoordig, we willen die oude tijd doen herleven. De nieuwe verhardingen op het binnenplein zullen verwijzen naar de oude betonplaten die er lagen en afkomstig waren van het verdwenen vliegveld.  
 • Het Streekcafé heropent op 1 april. Dat café zat jarenlang in de vroegere varkensstal maar verhuist naar de gerenoveerde Schuur. Aan dat Streekcafé komt een nagelnieuw terras met een buitenspeelzone voor de allerkleinsten.
 • Achter de koestal wordt een nieuwe educatieve hoek ingericht waar buitenklassen en atelierwerking terechtkunnen. Die hoek wordt aangelegd met gazonterrassen en vormt zo een auditorium met gras om er later eventueel nog houten of betonnen blokken aan toe te voegen om op te zitten.
 • De pluktuin die sinds vorig jaar in aanleg is, zal verder uitgebouwd worden.
 • Voorts zijn er grote vernieuwingen aan de nutsvoorzieningen. We willen onder meer de regenwaterafvoer optimaliseren. Zo komt er bijvoorbeeld een nieuwe wadi met een overloop naar de gracht. En wat afval betreft, zal er voortaan gewerkt worden met ondergrondse afvalcontainers, wat minder storend is voor bezoekers.

Provincie Oost-Vlaanderen investeert met deze werken voor bijna 515.000 euro in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. De werken zouden tegen het begin van de zomer klaar zijn. Tijdens de werken zijn delen van de hoeve niet toegankelijk voor publiek.

Het ontwerp van de vernieuwde omgeving (bron: Provincie Oost-Vlaanderen)

Uiteraard hebben de werken zoals gezegd gevolgen voor de toegankelijkheid tot het domein. Alles over de alternatieve toegangsweg en hoe ons te bereiken kan je in dit overzicht nalezen. 

Terug naar boven