Terug naar lopende projecten

Straatambassadeurs

01.07.2022 t/m 31.12.2024 | Meetjesland

Met 'Straatambassadeurs' willen we individuen en groepen ondersteunen om zichzelf te overstijgen en ook thema’s als eenzaamheid, ontmoeting, hulpvaardigheid … in de buurt aan te pakken.

Momenteel lopen er projecten in Eeklo, Rieme, Waterland-Oudeman, Donk en Middelburg (Maldegem). 

Achtergrond

Voor elk pilootproject rond Straatambassadeurs zetten we een begeleidingstraject op. Daarbij kunnen buurtbewoners leren wat zij nodig hebben om net dat tikkeltje sterker te staan, welke ondersteuning ze hierbij kunnen gebruiken en hoe hieraan tegemoet gekomen wordt. We laten mensen hun talenten ontdekken en leren kijken wat ze maatschappelijk kunnen betekenen voor hun straat, buurt of dorp. We vormen ze tot straatambassadeurs.

We doen dit aan de hand van zeer laagdrempelige acties: het kleine helpen, een praatje slaan, leggen van verbindingen tussen verschillende inwoners. We willen de straatambassadeurs inspireren en leren hoe ze zelfredzaam worden zodat zij een blijvende inspiratiebron kunnen zijn in hun straat. Ze worden aangeleerd hoe ze problemen kunnen detecteren en hoe ze aan te pakken of hoe bewoners kunnen doorverwijzen indien nodig.

Kennisnetwerken, een basis- en meer gespecialiseerde opleiding, zal naast een overdachte communicatie versterkend werken op het geheel.

Resultaat

Intussen zijn de Straatambassadeurs goed van start gegaan. In Rieme bijvoorbeeld organiseren ze één keer per maand een Buurtcafé in de parochiezaal met telkens daaraan gekoppeld een klein event. Zo bakten de Straatambassadeurs met Lichtmis pannenkoeken voor het hele dorp. (Lees hier het artikel)

Elke groep Straatambassadeurs kan zelf een invulling aan hun werking geven. In Waterland-Oudeman organiseerden ze al een Talenmarkt en een Appelbabbelbak met aperitiefconcert in de kerk. 

Lees hier de artikels: Talentenmarkt en Appelbabbelbak

Terug naar boven