Expo Romain Coemelck: de meest veelzijdige kunstenaar van Eeklo

De hele maand april kan je op de Huysmanhoeve kunstwerken komen bewonderen van Romain Coemelck (1929-2014). In samenwerking met de KVVV Eeklo brengen we een overzichtstentoonstelling van wat wellicht de meest veelzijdige artiest ooit van Eeklo is. 

Na zijn legerdienst zette Coemelck zijn tekentalent in om bioscoopreclames te ontwerpen: calicots. Nadien volgde nog heel wat commerciële opdrachten: bletteren van bestelwagens, winkeletalages, ...) Het stak hem dat hij door dit commerciële werk lange tijd niet door de kunstenaarswereld als een echte kunstenaar werd beschouwd. Want hij maakte wel degelijk ook zijn eigen creaties. Klassieke portretten of landschappen interesseerden hem bovendien niet. Hij wilde zijn eigen weg bewandelen, vaak met een grote dosis humor. 

Eindelijk erkenning

Romain Coemelck woonde een tijdje in Gent maar keerde met zijn gezin terug naar 'zijn' Eeklo. Pas laat kreeg hij erkenning voor zijn werk. In 2000 won hij de Prijs voor Cultuurverdienste in Eeklo. In 2004 nam de KVVV Eeklo hem op als ridder in de Orde van den Eeklooschen Herbacker. En nu in 2024, tien jaar na zijn overlijden, krijgt hij een extra lofzang. De KVVV herdenkt hem met een retrospectieve in de Huysmanhoeve, waar je een mooie verzameling van zijn werken kan bekijken. In het najaar krijgt Coemelck in Eeklo een eigen borstbeeld en de muurschilderij die hij maakte op het Jan Frans Willemsplein wordt gerestaureerd.

De tentoonstelling loopt van 1 tot 28 april in de Schuur op de Huysmanhoeve (naast het Streekcafé). Telkens open van 11 tot 18 uur van woensdag tot zondag. Ook open op feestdagen. 

Terug naar boven