Groot deel Culinaire Bib van Eeklo voortaan in Huysmanhoeve

De bibliotheek van Eeklo heeft er een nieuw filiaal bij. Voortaan is een deel van de boekencollectie te vinden in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. Het gaat om een deel van de culinaire bib: boeken die met voeding te maken hebben, zoals kookboeken, dieetboeken, themaboeken over brood, groenten, aardappelen of conserveermiddelen. Heel wat van die boeken stonden wegens plaatsgebrek tot nog toe op de zolder van de bibliotheek van Eeklo en waren daardoor minder goed toegankelijk.

Oude keuken als bibliotheekfiliaal

In totaal gaat het om 37 lopende meter boeken. Heel wat dus. De technische dienst van Eeklo hielp de boeken verhuizen naar de Huysmanhoeve, waar ze een vaste plaats kregen in de oude keuken van het vroegere woonhuis. Die is nog altijd ingericht als een keuken uit vervlogen tijden. De boeken over voeding kunnen niet beter tot hun recht komen dan daar.

(lees verder onder de foto)

Drijvende kracht

Martine Vermeire, de voormalige bibliothecaresse van de bib van Eeklo, ligt aan de basis van de grote verzameling kookboeken. "Elke bibliotheek in het Meetjesland heeft z'n specialiteit. In Eeklo is dat alles wat met koken te maken heeft. Dat kwam door mijn persoonlijke interesse. Ik heb nog een kookopleiding bij Spermalie gevolgd en maakte deel uit van het Culinair Genootschap van het Meetjesland. De andere bibliotheken uit het Meetjesland die oude kookboeken kwijt wilden, brachten die naar Eeklo. Ook wij vernieuwden vaak onze collectie, waardoor er een heleboel interessante, oudere boeken op zolder kwamen te staan. Nu staan die in de Huysmanhoeve opnieuw uitgestald."

Alle betrokkenen van de Huysmanhoeve, Toerisme Meetjesland en de bib van Eeklo

Smaak op de Huysmanhoeve

“We werken op de Huysmanhoeve rond vier thema’s. Smaak is daar één van", zegt Ilka Tillekaerts van Plattelandscentrum Meetjesland, de beheerder van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. "We zetten sterk in op streekproducten. We hebben een leskeuken, een plukveld, een moestuin en een boomgaard. Bovendien hebben we een team vrijwilligers die tweewekelijks samenkomen in het Oogstatelier om te koken, te bakken of manieren te zoeken om groenten en fruit uit onze eigen tuin te conserveren. De culinaire bib sluit daar mooi bij aan.”

Schepen Danny Plaetinck: “‘De Huysmanhoeve, die reeds intensief werkt rond en met voeding, is de logische locatie voor deze thema afdeling van de bibliotheek. Ongetwijfeld volgt hieruit een interessante kruisbestuiving met streekontwikkeling en een versterking van onze beroemde culinaire cultuur.”

Uitlenen

Mensen die lid zijn van de bib van Eeklo kunnen op de Huysmanhoeve culinaire boeken ontlenen en er ook terugbrengen. Dat gebeurt aan de infobalie van Toerisme Meetjesland die dicht bij de keuken/culinaire bib zit. Boeken inkijken en ontlenen kan tijdens de openingsuren van Toerisme Meetjesland.

  • Van 1 oktober tot 31 maart: woensdag, donderdag en vrijdag tussen 11 uur en 16u30. (behalve op feestdagen) 
  • Van 1 april tot 30 september: van woensdag tot en met zondag tussen 11 en 17 uur, ook op feestdagen. 

Adres: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve, Bus 1, 9900 Eeklo

Terug naar boven