Beestig leven is een participatief landbouweducatieproject tussen Oost-Vlaamse landbouwers, leerkrachten én kinderen, begeleid door de HOGENT en het Plattelandscentrum. Beestig leven wil kinderen tussen 8 en 12 jaar informeren rond biodiversiteit op en rond het veeteeltbedrijf, klimaatimpact, het gedrag en de behoeften van landbouwdieren, en hen in contact brengen met landbouwbedrijven waar ze door interactieve didactische methoden zelf de inspanningen die
gebeuren om aan deze uitdagingen tegemoet te komen kunnen ervaren.
Er wordt regelmatig negatieve info over dierlijke productie verspreid die niet altijd onderbouwd is, en waar vanuit de sector vandaag weinig tegengewicht gegeven wordt. Deze negatieve stroom zorgt voor een vervreemding van en negatieve perceptie van dierlijke productie in de maatschappij. Dit project wil de uitdagingen en inspanningen van de hedendaagse veeteelt op een evenwichtige manier belichten, en onder de aandacht brengen.
Het letterlijk of figuurlijk ontsluiten van landbouwbedrijven door deel te nemen aan landbouweducatie vergroot het vertrouwen tussen landbouwer en buurtbewoner en de sociale cohesie in plattelandsgemeenschappen, verbetert het imago van de dierlijke sector, en maakt duurzame landbouwinitiatieven toegankelijker. Concreet ontwikkelt dit project in een co-creatief proces met 5 stappen, minstens 5 aantrekkelijke, activerende educatieve pakketten die onmiddellijk ingezet kunnen worden op een landbouwbedrijf of in de klas.
Partners in dit project zijn: Hogeschool Gent, De Volle Maan, Ijshoeve De Boey, Hoeve 't Alkeveld, Slagerij Blockeel, Schapenhouderij Michiels, VZW De Grazer, Plattelandsklassen vzw (PLK), VLAM.be, dienst Landbouw en Platteland Provincie Oost- Vlaanderen, Voedselteams, Geitenboerderij De klaverlochting.