Samen naar een vlotte mobiliteit op het platteland

Met de plaatsing van een ludieke 'liftpaal' in Sint-Margriete is een zoektocht naar vlottere mobiliteit op het platteland van start gegaan. In vier dorpen organiseren we mobiliteitsateliers waarbij we de hulp vragen van de mensen die er wonen. 

De liftpaal staat symbool voor de gebrekkige mobiliteit die er vaak is op het platteland. Mensen hebben moeite om zich er vlot te verplaatsen, vaak door een gebrek aan een auto of beperkt openbaar vervoer. Misschien vind jij het ook lastig om naar school, je vrijetijdsplek, de winkel of de dokter te gaan? Aan de liftpaal kunnen mensen hun duim omhoog steken in de hoop een lift te krijgen van een voorbijganger. Nog belangrijker dan deze symbolische liftpaal is dat we op zoek gaan naar manieren om de mobiliteit te verbeteren. Enkele organisaties die werken rond verbinding en mobiliteit slaan hiervoor de handen in elkaar en rekenen daarbij op de hulp van de bewoners.

4 dorpen, 12 mobiliteitsateliers

In deze testfase is gekozen voor vier dorpen waarvan al geweten is dat er grote vervoersproblemen zijn: Sint-Margriete (Sint-Laureins), Doornzele (Evergem), Middelburg (Maldegem) en Boekhoute (Assenede). "Samen met de gemeentebesturen en onze partners organiseren we in elk dorp drie mobiliteitsateliers waarop we alle inwoners uitnodigen. Samen brengen we in beeld waar de grootste noden liggen op vlak van vervoer. We denken na over mogelijke oplossingen. Van kleinschalige acties tot grotere projecten: we rekenen op de inzet van bewoners om deze oplossingen te helpen uitwerken", vat projectmedewerker David Dhert van Plattelandscentrum Meetjesland het samen. 

Kick-off

Op deze data gaan de eerste mobiliteitsateliers van start:

  • Sint-Margriete: dinsdag 10 december om 19u00
  • Doornzele: donderdag 30 januari om 19u00
  • Middelburg: donderdag 13 februari om 19u00
  • Boekhoute: donderdag 24 april om 19u00

Inschrijven voor deze sessies doe je op de website van het project: www.wegenweere.be. 

Samen met jou

"Misschien kunnen we nieuwe manieren van vervoer bedenken die passen bij kleinere dorpen en afgelegen gebieden. Denk bijvoorbeeld aan deelauto’s, flexibele busdiensten of zelfs kleinere elektrische voertuigen die makkelijker te gebruiken zijn in dunbevolkte regio’s. Het mooie is dat we niet alleen ideeën bedenken, maar ze ook uittesten om te zien wat werkt. Door samen te werken met bewoners, lokale bedrijven en gemeenschappen, ontdekken we welke oplossingen het beste passen bij de specifieke behoeften van het platteland", reageert David Dhert enthousiast.

"Dit is niet alleen een kwestie van technische snufjes, maar ook van luisteren naar wat mensen echt nodig hebben en hoe ze elkaar kunnen helpen. Door samen de schouders ergens onder te zetten, kunnen we nieuwe kansen creëren voor een vlottere mobiliteit op het platteland."

Projectpartners

Plattelandscentrum Meetjesland, Avansa regio Gent, Autodelen en Hoplr zijn initiatiefnemers van dit project en zij geloven in de kracht van mensen die samenwerken. Dit Leader-project krijgt bovendien de steun van de gemeentes Sint-Laureins, Maldegem, Evergem en Assenede, Aan-Z, Eerstelijnszone Oost- en West-Meetjesland MOBP, Landelijke Gilden en Welbi.

Terug naar boven