De lessenreeks 'Oude Technieken' zit erop. Zes lessen lang leerden cursisten op de Huysmanhoeve bakken, koken, kaas en yoghurt maken en bewaren op oude wijze. "Als je tijd neemt om je eten te bereiden, dan is alles beter van smaak en lichter verteerbaar", klinkt het bij de cursisten.
Lesgever Ronny Dhuyvetters is al zijn hele leven lang gepassioneerd door (h)eerlijke voeding. "Al vind kinds af aan ben ik aan het koken. Het is pas toen ik voor de Huysmanhoeve mee op uitwisseling mocht naar Roemenië dat de interesse nog verder ging. In Roemenië maken ze alles zelf: van brood tot kaas en drank. Die technieken wou ik ook kunnen. Ik heb jarenlang research gedaan om ze onder de knie te krijgen. Eten kunnen bewerken zoals in de Middeleeuwen, dat is toch heel erg boeiend? Tijdens deze lessenreeks gaf ik graag mijn passie door."
De zes lessen focusten op drie grote thema's:
Oude technieken demonstreren op één avond bleek een grote uitdaging. "Neem nu een zacht geitenkaasje maken. De melk alleen al moet 12 uur stremmen en dan ook nog eens 12 uur in een wrongel uitlekken. Desembrood heeft 20 tot 36 uur nodig. Al die stappen kunnen demonstreren in 2,5 uur tijd vroeg veel voorbereiding, maar het is gelukt."
De cursisten waren in ieder geval zeer tevreden. Ria heeft een melkveebedrijf in Sleidinge. "Met verse melk op de boerderij vind ik het zeer welkom om te weten hoe ik zelf kaas kan maken. Niet meteen om te verkopen maar wel om met ons gezin van te eten."
Tina is archeologe en is geïnteresseerd in alles dat teruggrijpt naar vroeger, dus ook kooktechnieken. "Ik vond het handig om die oude technieken eens gedemonstreerd te krijgen voor ik er zelf aan begon. Intussen ben ik thuis wel in actie geschoten om een en ander te maken."
Michiel, Frederik en Vicky zijn drie foodies die al langer vriendenavonden organiseren om samen eten te bereiden. "Als je graag kookt, dan wil je weten waar alles vandaan komt. Je wil bijvoorbeeld geen snelle pizza maken. Geef je deeg de tijd om te rijzen. Dat zorgt voor een betere smaak en is bovendien lichter verteerbaar. Somige technieken kende ik al, maar wecken en vlees leren indrogen was zeer interessant om te leren."