Laat je inspireren tijdens onze Prikkelmomenten

Dompel je onder in een van onze thema’s: erfgoed, smaak, natuur en landbouw. Neem deel aan een van onze Prikkelmomenten waarbij we experts uitnodigen die jou wegwijs maken in onder meer messen slijpen, brood bakken of wildplukken. Er is ook heel wat te doen voor kinderen zoals bouwen met lego of een insectensafari.

Hoezo prikkelen?

Tot vorig jaar organiseerden we op de Huysmanhoeve vollemaanlezingen. Elke keer met volle maan was er een interessante workshop of lezing. We merkten dat de datum beperkingen gaf. Of experten konden zich net die dag niet vrijmaken. Of het publiek bleef weg omdat heel wat van onze vollemaanlezingen midden in de week plaatsvonden. Dat kan beter. Daarom koppelen we voortaan los van volle maan. Wees gerust: de boeiende inhoud blijft. Zelfde fijne momenten waarbij je jezelf verrijkt. Alleen de naam is anders: Prikkelmomenten.

Wat is er te doen? 

LEGO Workshops – David Vanhee van Little Brickroom - Zaterdagen 6 mei, 13 mei, 20 mei  

LEGO master David Vanhee gaat samen met kinderen vanaf 7 jaar (begeleiding van minimaal 1 volwassene) aan de slag om de Huysmanhoeve tot leven te laten komen in legoblokken. Er zijn 6 losse bouwsessies, verspreid over 3 dagen, telkens tussen 13u-14u30 en 15u-16u30.  

Onze Natuur, De Film + workshop uilen - Vrijdag 9 juni – 19u 

Kom kijken naar de meest bejubelde natuurdocumentaire van de voorbije jaren. Maak kennis met bekende en onbekende dieren in onze Belgische achtertuin. Voor de filmvoorstelling (19u45) kom je in een workshop (19u) meer te weten over uilen en leer je braakballen pluizen.

Workshop wildplukken – Ester van het Natuurkabinet - Zaterdag 1 juli – 14u

Natuurgids Ester Van den broeck leert je speuren naar planten en kruiden voor eetbare en medicinale toepassingen. Planten die iedereen als onkruid beschouwt, krijgen voor jou meer betekenis tijdens een wandeling van anderhalf uur rond de hoeve.

Insectensafari voor kinderen – Entomobiel van Peter Berx - Zaterdag 5 augustus - 14u

Bekend van zijn samenwerking met Lieven Scheire strijkt entomoloog Peter Berx met zijn Entomobiel neer op de Huysmanhoeve om op insectensafari te gaan. Dit betekent rondstruinen, op zoek naar insecten. Peter vertelt je wonderlijke verhalen over deze beestjes. Voor kinderen vanaf 7 jaar. Volwassenen niet toegelaten

Workshop natuurlijke verzorgingsproducten – Oogstatelier van de Huysmanhoeve - Zaterdag 23 september – 14u

Zin om te leren hoe je verzorgingsproducten voor huid en haar maakt met natuurlijke producten? Je krijgt inzicht in ingrediënten van natuurlijke oorsprong en hoe ze verwerkt worden. Je gaat met een zelfgemaakt product naar huis.

Bakatelier – Bakkers van de Huysmanhoeve - Zondag 8 oktober – 10u

Ooit al brood willen bakken in een echte ambachtelijke bakoven? Dit is je moment. Het Bakatelier leert je hoe je een houtoven moet opstoken, hoe je het beste deeg maakt en hoe je ervoor zorgt dat dat brood knapperig uit de oven komt.

Demonstratie kweken van zwammen – Mycobois - Maandag 6 november – 20u

Mycobois heeft al 30 jaar ervaring met het kweken van zwammen. Ze zijn gespecialiseerd in de productie van champignonbroed, de entstof voor champignonteelt. Ze demonstreren hoe je diverse zwammensoorten kunt enten.

Slijpen/wetten van messen op ambachtelijke wijze – Wilfried Vanhees - Zaterdag 9 december – 14u

Botte bijlen, scharen of messen? Messenslijper Wilfried weet er wel weg mee en leert jou de kneepjes van het vak.

Hoe neem ik deel? 

Elke prikkelmoment kost 7 euro. Wie recht heeft op het kansentarief via de UitPAS kan zich inschrijven aan 1,75 euro. Het aantal deelnemers is beperkt. Schrijf je dus op tijd in. Alle info vind je in onze online agenda

Terug naar boven