© Laura Varela

Expo VVV Eeklo - Biggenmarkt Eeklo

Woensdag 26 april 2023 - zaterdag 30 september 2023

Ontdek hoe het er vroeger aan toe ging op de biggenmarkt in Eeklo. De VVV heeft een schat aan beeldmateriaal en schetst de sfeer en de verhalen van toen.

De Eeklose biggenmarkt is eeuwenoud. In de stadsrekeningen van 1403 zijn al de eerste sporen terug te vinden. Door de eeuwen heen verwierf de Eeklose varkensmarkt dan ook naam en faam, zelfs tot in het buitenland. Getuige hiervan het weekblad La Feuille d' Ostende van 13 maart 1864. Daarin staat te lezen dat er elke donderdag duizend varkens van "den Eeclooschen zwijnsmerct" per ijzerenweg naar de haven van Oostende worden vervoerd om ze dan verder uit te voeren naar Engeland. In de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw kwamen kooplui van heinde en ver al om twee uur 's nachts in de Stationsstraat postvatten om dan om 6 uur 's morgens, na het fluitsignaal van de marktleider, een mooi plekje te veroveren op het Eekloos marktplein. De biggen werden massaal van de wagens naar de daartoe voorziene manden gebracht, gewikt en gekeurd en na verkoop bij middel van ritueel handgeklap terug op een vrachtwagen geladen.

Wijlen fotograaf Wim Verstraete legde dit rijke folkloristisch gebeuren vast op de gevoelige plaat. Deze fotoverzameling is vanaf Erfgoeddag, zondag 23 april 2023, tot eind september tentoongesteld in het voormalige woonhuis van de Huysmanhoeve. 

Datum: Woensdag 26 april 2023 - zaterdag 30 september 2023 Locatie: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve Locatie adres:

Bus 1, 9900 Eeklo

Prijs: gratis
Praktische informatie:

Kom de expo gratis bezoeken tijdens de openingsuren van woensdag tot en met zondag tussen 11 en 18 uur. Ook open op feestdagen. 

Terug naar boven