Tentoonstelling 'Wolambacht in het Meetjesland'

Zondag 31 maart 2019 - zondag 02 juni 2019

Hoe oude gebruiken uit de huisnijverheid en woltechnieken uit het Meetjesland hedendaags inzetten? Het wolatelier van de Huysmanhoeve boog zich het afgelopen jaar over dit vraagstuk in het kader van het cultureel erfgoedproject ‘Wolambacht in het Meetjesland’, mogelijk gemaakt met de steun van Comeet en de Vlaamse overheid.

Het wolatelier van de Huysmanhoeve werkte hierop drie pistes uit waarin oude handwerktechnieken- en gebruiken geclusterd werden. De objecten die de leden van het wolatelier gemaakt hebben, worden nu tentoongesteld. Van deze objecten zijn ook handleidingen en werkbeschrijvingen gemaakt, die eveneens te verkrijgen zijn op de tentoonstelling en via deze link te downloaden zijn.

Ook Kant-Act neemt deel aan de tentoonstelling. Kant-Act is een vereniging van dames die hedendaagse kant ontwerpen en realiseren. Wat beide groepen gemeen hebben, is dat ze van oude handwerktechnieken vertrekken, maar deze inzetten voor niet-gebruikelijke toepassingen. Kant-Act maakt daarvoor gebruik van hedendaagse materialen.

KANT-ACT

KANT-ACT is een vereniging van dames die in Brugge samenkomen om hedendaagse kant te ontwerpen en te realiseren. 'ACT' staat voor ACTiviteiten, ACTueel en ACTief.

KANT-ACT neemt deel aan manifestaties en exposities in binnen- en buitenland en verrast telkens door een frisse en vernieuwende kijk op kant. Er wordt delicate kant gerealiseerd naar eigen ontwerp, vlakke en ruimtelijke objecten, orginieel qua vormgeving, materie en presentatie. Licht en schaduw onderstrepen de subtiele transparantie van de kant.

KANT-ACT is niet gebonden aan een kantorganisatie hoewel de meeste dames een opleiding kregen aan het Brugse Kantcentrum en er vaak actief waren of zijn als docent. 

KANT-ACT toont kloskant en naaldkant in een nieuwe vormgeving, met traditionele basistechnieken, Brugge en zijn kanttraditie waardig. 

Leden KANT-ACT: Gisele Altruye (Lembeke), Yolande Beeckman (Aalst), Marie-Anne Claeys-Baekeland (Brugge), Lena Deceuninck (Hooglede), Ria Demeyere (Avelgem), Agnes Estur - Carpentier (Beveren - Waas), Geneviève Leplat (Brugge), Sophie Poppe (Zele), Hilde Vrijsen (Schoten), Marie-Louise Vehent (Zele), o.l.v. Martine Bruggeman (Brugge).

Wolatelier

Meer info over het wolatelier vind je hier

Klik hier om de handleidingen 'Wolambacht in het Meetjesland' te bekijken.

     

Datum: Zondag 31 maart 2019 - zondag 02 juni 2019 Locatie: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve Locatie adres:

Bus 1, 9900 Eeklo

Prijs: Gratis
Praktische informatie:

Dagelijks te bezoeken tussen 11u tot 18u (behalve op maandag en dinsdag) op de achterzolder van het woonhuis

Terug naar boven